domeniile

vinul nou de pe pământul vechi

Domeniile Pripa, cuprind 16 ha de coline cu expunere pe panta sud-vestică a Nistrului, parte din Valea Hamza. 

Această colină este parte din locația IGP „Ștefan Vodă”. Panta a primit cu sete și dor butași de vie Rară și Fetească ce au crescut pe aceste pământuri încă din secolul XIX, dar și Merlot, Saperavi, Fetească Regală și Albă. 

Chiar „după deal”, Nistrul se revarsă prin liman în mare. Curenții de aer și topografia locului formează o micro-climă moale. Panta cu un unghi de 8% înclinare, ocrotește via de soarele arzător, de vânturile grele, de îngheț. Aici strugurele se coace omogen și poartă aroma locului. Pietrele și lutul pământului creează labirinturi pentru rădăcini, hrănind strugurii cu adevăr. 

Cantitatea recoltată per hectar este controlată și nu depășește 6-7 tone, ceea ce asigură o calitate înaltă strugurilor și le permite să acumuleze suficiente substanțe folositoare. Mai mult ca atât — pentru a nu deranja sau strivi boabele, recoltarea are lor strict manual, cu utilizarea foarfecelor.

La producerea vinului sunt folosiți doar struguri ce cresc pe Domeniile Pripa. Vinurile sunt maturate exclusiv în butoaie de stejar moldovenesc, butoaie meșterite de către trei frați, bondari în, cel puțin, 3 generații, originari din satul Ulmu.