domeniile

vinul nou de pe pământul vechi

Domeniile Pripa, cuprind 17,5ha coline cu expunere pe panta sud-vestică a Nistrului, parte din Valea Hamza. 

Această colină este parte din locația IGP Ștefan Vodă. Panta a primit cu sete și dor butași de vie Rară și Fetească ce au crescut pe aceste pământuri încă din secolul XIX, dar și Merlot, Saperavi, Fetească Regală și Albă. 

Chiar „după deal”, Nistrul se revarsă prin liman în mare. Curenții de aer și topografia locului formează o micro-climă moale. Panta cu un unghi de 8% înclinare, ocrotește via de soarele arzător, de vânturile grele, de îngheț. Aici strugurele se coace omogen și poartă aroma locului. Pietrele și lutul pământului creează labirinturi pentru rădăcini, hrănind strugurii cu adevăr.

La producerea vinului sunt folosiți doar struguri ce cresc pe Domeniile Pripa. Vinurile sunt maturate exclusiv în butoaie de stejar moldovenesc, butoaie meșterite de către trei frați, bondari în cel puțin 3 generații, originari din satul Ulmu. Din roada anului 2016 a fost produs primul vin experimental, îmbuteliat în sticle numărate: Saperavi – 84 sticle, Fetească Neagră – 480 sticle, Rară Neagră – 270 sticle. Fiecare din ele conține un rezultat sută la sută autentic.