domeniile

vinul nou de pe pământul vechi

Domeniile Pripa, cunoscute de localnici drept Valea Hamza, cuprind 15 ha de coline cu expunere sud-vestică.

Valea Hamza a primit cu sete și dor butași de vie Rară și Fetească ce au crescut pe aceste pământuri încă din secolul XIX. Această colină este parte din locația IGP „Ștefan Vodă”, amplasată pe aceeași latitudine ca și orașul Bordeaux din Franța.

Chiar „după deal”, Nistrul se revarsă în mare. Curenții de aer și topografia locului formează o microclimă moale. Panta cu un unghi de 8% înclinare, ocrotește via de soarele arzător, de vânturile grele, de îngheț. Aici strugurele se coace omogen și poartă aroma locului. Pietrele și lutul pământului creează labirinturi pentru rădăcini, hrănind strugurii cu adevăr. Vinul e, totuși, nou. Vița de vie a fost plantată în 2014, iar prima roadă a fost culeasă în 2016.

La producerea vinului sunt folosiți doar struguri ce cresc la Domeniile Pripa. Vinurile sunt maturate sută la sută în butoaie de stejar moldovenesc, butoaie meșterite de către 3 frați, bondari în, cel puțin, 3 generații, originari din sudul Moldovei. Din roada anului 2016 a fost produs primul vin îmbuteliat în sticle numărate, sute. Fiecare sticlă de vin conține un rezultat sută la sută autentic.